Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Griepvaccin

Literatuur geraadpleegd tot: 31/03/2017

  • De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad om alle personen boven de 50 jaar en prioritair personen van 65 jaar en ouder en alle personen die in een instelling zijn opgenomen te vaccineren steunen niet op harde bewijzen, bij gebrek aan stevig onderbouwde studies (onvoldoende RCT's, observatiestudies die beperkte werkzaamheid aantonen).
  • Deze vaccinatie blijft in de regel aanbevolen bij personen vanaf 65 jaar, vooral bij patiënten met een chronische onderliggende aandoening.
  • Er is onvoldoende evidentie over het nut om het personeel in woon- en zorgcentra te vaccineren met het doel de bewoners te beschermen.

 

Behandeling

Geselecteerd

Ondanks onvoldoende bewijsmateriaal dat griepvaccinatie de morbiditeit en de mortaliteit bij ouderen doet dalen$​​​​​​​​​​​$​​​​​​​​​​​, en omwille van het zeer lage risico op ernstige ongewenste effecten en de goede tolerantie van het vaccin$​​​​​​​​​​​$​​​​​​​​​​​, blijft vaccinatie tegen seizoensgriep in de regel aanbevolen bij ouderen vanaf 65 jaar, vooral in geval van chronische onderliggende aandoening$​​​​​​​​​​​$​​​​​​​​​​​.
Een Amerikaanse cohortstudie$​bij patiënten met een acute luchtwegaandoening tijdens een griepepisode wijst op geringere werkzaamheid van het vaccin bij ouderen vanaf 65 jaar ten opzichte van jongere personen (leeftijdsgroepen vanaf 6 maanden-8 jaar tot 50-64 jaar) voor alle opgespoorde influenzavirussen (A H3N2, B/Yamagata, B/Victoria) en meer specifiek voor de stam A(H3N2) uit het seizoen 2012-2013.
Er is tegenwoordig een tetravalent vaccin beschikbaar. In België zijn er weinig argumenten om uitdrukkelijk voorrang te geven aan een tetravalent vaccin, zeker bij volwassenen$​.

 

Geselecteerde geneesmiddelen

Te overwegen

Personen werkzaam in de gezondheidssector die in rechtstreeks contact komen met personen ouder dan 65 jaar en die in een instelling zijn opgenomen, behoren tot één van de groepen waarvoor de Hoge Gezondheidsraad een griepvaccin aanbeveelt. Wegens gebrek aan voldoende bewijsmateriaal$​​​​​​​​​​​​​​$​​​​​​​$$ is de redactie van het Formularium van mening dat het niet kan aanbevolen worden en verzoekt ze de coördinerende en raadgevende arts om dit op het niveau van zijn verzorgingsinstelling te bespreken.