Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Pruritus

Literatuur geraadpleegd tot: 15/08/2016

  • Bij het optreden van jeuk moeten eerst mogelijke oorzaken (hepatische, nefrologische, endocrinologische, hematologische en medicamenteuze) opgespoord en aangepakt worden.
  • Afkoeling en emolliëntia kunnen verlichting geven.
  • Antihistaminica zijn werkzaam bij hinderlijke jeuk van ongekende oorsprong en bij allergische urticaria.
  • Cetirizine wordt geselecteerd.

Behandeling

Geselecteerd

Bij jeuk moet eerst gezocht worden naar mogelijke oorzaken (droge huid, dermatologische aandoeningen, geneesmiddelen, psychische oorzaken) en moeten deze behandeld worden$​​​​.

Adviezen kunnen bestaan uit het minder frequent en minder lang baden of douchen, gebruik van kouder water, koele omgevingstemperatuur en niet-irriterende kledij. Het vermijden van pikante voeding, alcohol en caffeïne kan helpen om de symptomen te verzachten.

Bij droge huid is regelmatig gebruik van hydraterende lotions of crèmes aangewezen$​​​​​$​​. Zalven op basis van vaseline of vloeibare paraffine woden geadviseerd$​​.

 

In geval van pruritus ten gevolge van urticaria zijn antihistaminica werkzaam. Voor chronische spontane urticaria blijkt er geen verschil te zijn tussen de verschillende H1-antihistaminica$​​​​. De keuze gaat uit naar een antihistaminicum met minder anticholinerge effecten (en dus met minder ongewenste effecten)$​​​​​​​​​​​. Omwille van de prijs is cetirizine de eerste keuze, loratadine is een valabel alternatief.

Geselecteerde geneesmiddelen

Te overwegen

In geval van pruritus van ongekende oorzaak is een niet-sederend antihistaminicum vaak niet voldoende werkzaam (omdat de oorzaak niet histamine-gerelateerd is). De inname van een sederend antihistaminicum zoals dimetindeen en/of hydroxyzine 's avonds is hier de beste keuze$​​​​​. Evidentie hierover is onbestaand, dit advies is gebaseerd op consensus. Waakzaamheid is geboden bij ouderen omwille van een verhoogd valrisico.