Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Vitamine C

Literatuur geraadpleegd tot: 30/05/2017

  • Er bestaat geen bewijs over het nut om vitamine C-supplementen aan ouderen toe te dienen.

Behandeling

Te overwegen

Bij de behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie graad IV heeft β-caroteen (in combinatie met vitamine C, vitamine E en zink) mogelijk een plaats. Zie "maculadegeneratie".

Niet geselecteerd

In de algemene populatie heeft vitamine C geen preventief effect op het ontstaan van verkoudheden (common cold), hoewel in studies de duur en ernst van verkoudheden wel afneemt. In een specifieke populatie van mensen die korte periodes van zware fysieke inspanning doorstaan (bv. marathonlopers) heeft vitamine C wel een preventief effect op het ontstaan van verkoudheden, maar er is geen therapeutisch effect$​​.

Er zijn te weinig studies van goede kwaliteit over het effect op pneumonie. Een systematische review van de Cochrane Collaboration toont een voordeel aan van de dagelijkse inname van vitamine C in de preventie van pneumonie, in het bijzonder bij een populatie met een voorgeschiedenis van talrijke pneumonieën, maar dit moet vooralsnog bevestigd worden$​​​​​​. 

Verschillende studies tonen geen preventief effect aan van vitamine C-suppletie op cardiovasculaire aandoeningen, mortaliteit en kanker$​​​​​$​​​​​$​​​​​$​​​​​$​​​​​$​​​​​$​​​​​.