Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Vitamine E

Literatuur geraadpleegd tot: 30/05/2017

  • De toediening van vitamine E, als magistrale bereiding in combinatie met andere vetoplosbare vitaminen (A, D en K), is geïndiceerd in geval van cholestase of andere vormen van vetmalabsorptie.

Behandeling

Geselecteerd

Supplementen van vitamine E (samen met A, D en K)  worden aangeraden bij patiënten met cholestase of andere vormen van vetmalabsorptie zoals bij mucoviscidose$​​​​​.

Geselecteerde geneesmiddelen

Te overwegen

Bij de behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie graad IV heeft vitamine E (in combinatie met vitamine C, β-caroteen en zink) mogelijk een plaats. Zie "maculaire degeneratie".

Niet geselecteerd

Wat betreft de preventie van cardiovasculaire aandoeningen$​​​$​​​$​​​$​​​$​​​$​​​ en kanker$​​​$​​​$​​​$​​​$​​​$​​​$​​​$​​​ is er geen gunstig effect aangetoond. Evenmin is er bewijs voor een effect op de cognitieve functie$​​​$​​​$​​​$​​​. Een meta-analyse van 3 kleine studies toont geen werkzaamheid van vitamine E in de behandeling van alzheimerdementie of het vertragen van de evolutie van mild cognitieve stoornissen naar dementie$​​​. Twee RCT’s vinden geen preventief effect tegen respiratoire infecties$​​​$​​​, behalve misschien bij chronische longpathologie bij vrouwen$​​​.

Het toedienen van vitamine E-supplementen (400 IE om de twee dagen) en van vitamine C (500 mg/d) biedt geen meerwaarde ten opzichte van placebo in de preventie van cataract$​​​.