Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Oorproppen

Literatuur geraadpleegd tot: 02/04/2022

  • Bij ouderen met een hoortoestel of bij acute achteruitgang bij patiënten met gekende cognitieve stoornis dient men aandachtig te zijn voor de aanwezigheid van een oorprop. 
  • Behandeling is geïndiceerd bij gehoorsvermindering, pijn, jeuk, duizeligheid verstoppingsgevoel en volledige afsluiting van de gehoorgang of omwille van diagnostische redenen. 
  • Oorproppen kunnen na het indruppelen van fysiologische oplossing (enkele malen per dag gedurende 3 dagen) verwijderd worden door het oor uit te spuiten met water.
  • Bij diabetes en bij dermatologische afwijkingen van de gehoorgang zoals eczeem is voorzichtigheid geboden bij het uitspuiten van de gehoorgang om beschadiging van de gehoorgang te vermijden. 

Het verwijderen van oorproppen is slechts nodig als er klachten zijn (een vol gevoel in het oor, abnormale gehoorsensaties, jeuk, duizeligheid, verminderd gehoor) of om diagnostische redenen$​​​​​​​​​.

Behandeling

Geselecteerd

Het met water uitspuiten van het oor wordt algemeen aanzien als effectief maar de onderbouwing is zwak$​​​​​​$​.

Voor het gemakkelijk verwijderen van oorproppen, kan men deze eerst verweken door een fysiologische oplossing gedurende 3 dagen meerdere malen per dag  in de gehoorgang te druppelen. Dit is even werkzaam als de cerumen verwekende oordruppels die zeldzaam ongewenste effecten kunnen veroorzaken$​​​​​​$​​​​​​$​. Er is geen voorkeur voor waterhoudende- of oliehoudende oplossingen$​​​​​​$​.