Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Intertrigo

Literatuur geraadpleegd tot: 15/08/2017

  • Naast preventieve en niet-medicamenteuze maatregelen kan isoconazolcrème aangewezen zijn bij aanwijzingen voor een schimmelinfectie.
  • Bij impetiginisatie is fusidinezuurcrème geïndiceerd.

Behandeling

Geselecteerd

  • Vermijd factoren die maceratie van de huid bevorderen zoals warmte, vocht en wrijving.
  • Was de huidplooien éénmaal daags (bij voorkeur weinig zeep gebruiken): de huid nadien goed drogen.
  • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed zonder naden in de betrokken plooien en ruimzittende kledij en ververs deze kledij regelmatig.
  • Adviseer bij een heftige intertrigo met een sterk nattend aspect vochtige omslagen gedurende één of meerdere korte perioden per dag. Hiervoor kan sponsstof met (kraan)water of fysiologische zoutoplossing gebruikt worden.

Bij aanwijzingen voor een schimmelinfectie (felrood scherp begrensd erytheem met randschilfering en satelliet laesies) heeft behandeling met ketoconazol crème 2% (2 dd tot de klachten over zijn of gedurende 4 weken) de voorkeur. Bij hevige jeuk of pijn kan hydrocortisoncrème 1% gedurende 10 dagen aan de behandeling worden toegevoegd (2 dd dun aanbrengen)$

De werkzaamheid van ketoconazol bij intertrigo is, in combinatie met hydrocortison 1%, onderzocht maar niet vergeleken met een indifferente behandeling. Goed opgezet onderzoek naar het effect van imidazolderivaten bij intertrigo werd niet gevonden. Imidazolen zijn werkzaam bij de lokale behandeling van dermatomycosen en van candida-infectie.

Selectie:
 
Ketoconazol crème (Nizoral® crème) is uit de markt genomen. Het bestaat enkel nog als shampoo. Bij oppervlakkige huidmycosen zijn andere azoolderivaten als crème beschikbaar, met een vergelijkbare doeltreffendheid (Folia GOW nov. 2019)
Er is geen verschil in effectiviteit tussen de lokale azoolderivaten, maar er zijn verschillen in kostprijs, terugbetaling en posologie$
 
 

Geselecteerde geneesmiddelen

Bij aanwijzingen voor impetiginisatie (crusteuze, pussende en soms riekende felrode laesie) wordt fusidinezuurzalf aanbevolen (NHG standaard).

Geselecteerde geneesmiddelen

Te overwegen

Adviseer vaseline met 10% zinkoxide indien het intertrigo niet sterk nattend is (NHG standaard). De pasta mag laag op laag aangebracht worden. Na behandeling kunnen de ingedroogde resten met arachidisolie worden verwijderd. Goed opgezet onderzoek naar de werkzaamheid van indifferente huidmiddelen werd niet gevonden. 

Bij schimmelinfecties met open letsels in de plooi is applicatie van crème minder aangewezen omdat dit de vochtigheid in stand houdt. In die gevallen kan, op basis van advies van experten, povidoniood  oplossing gebruikt worden.

Niet geselecteerd

Talkpoeder en föhnen van de huid om de huid te drogen worden niet geselecteerd wegens gebrek aan evidentie. Talkpoeder is bovendien nadelig voor de heling.