Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pagina laatst bijgewerkt op: 16/05/2019

"Het verband tussen psychofarmaca en vallen", het kwaliteitsbevorderend programma goedgekeurd door het RIZIV

Geschreven door Mandy Duquesne op in de Categorie: Intern nieuws

In het kader van de Medisch-farmaceutisch overleg (MFO), wordt het kwaliteitsbevorderend programma rond “Valpreventie: het verband tussen psychofarmaca en vallen” goedgekeurd door het RIZIV.

"Het verband tussen psychofarmaca en vallen", het kwaliteitsbevorderend programma goedgekeurd door het RIZIV

Dit programma is het resultaat van de samenwerking tussen KOVAG (Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgild), EVV (Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen),  VAN (Vlaams Apothekers Netwerk) en Domus Medica.

Farmaka heeft deelgenomen aan het partneroverleg van het Expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen en feedback gegeven op de ontwerpversie van deze MFO modules. Gezien onze focus op de ouderenzorg konden we vanuit onze expertise een belangrijke bijdrage leveren.  De gevolgen veroorzaakt door te vallen bij ouderen zijn vaak onherstelbaar. Preventieve maatregelen zijn daarom des te belangrijker. Veel valpartijen worden gelinkt aan het gebruik van medicijnen zoals psychofarmaca. Het programma heeft onder andere als doelstelling de afbouw van benzodiazepines.  Het is bekend dat slaapmiddelen immers veel te vaak worden voorgeschreven en gebruikt in België.
Deze goedkeuring is een belangrijke eerste stap. Vanaf nu kunnen regionale aanvragers voor de organisatie en opvolging van het MFO beroep doen op de financiële tussenkomst van het RIZIV.

 

Geïnteresseerd? Raadpleeg het programma op de website van RIZIV.

Registreer u en blijf op de hoogte

U wil op de hoogte blijven over onze projecten;

het Formularium (Info), de (e)folia, de trasparantiefiches of onze nieuwe projecten ?

Registreer u hier