Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pagina laatst bijgewerkt op: 16/05/2019

400 miljoen per jaar besparen door verantwoord gebruik geneesmiddelen

Geschreven door Didier Martens op in de Categorie: Algemeen nieuws

De Belgische gezondheidszorg kan jaarlijks 400 miljoen euro besparen door in te zetten op het verantwoord gebruik van geneesmiddelen. Dat blijkt uit een rapport van ISM Health. Vooral de overconsumptie van antibiotica en antidepressiva en de gebrekkige therapietrouw inzake cholesterolverlagende statines kosten onze sociale zekerheid nodeloos veel geld. 

400 miljoen per jaar besparen door verantwoord gebruik geneesmiddelen

Uit het rapport van IMS Health blijkt dat een gebrek aan therapietrouw leidt dan tot meer complicaties en kosten. Met een betere therapietrouw voor cholesterolverlagende statines zou jaarlijks ongeveer 82 miljoen euro worden bespaard, dankzij vermeden ziekenhuisopnames. Dat geldt ook voor andere geneesmiddelen zoals antihypertensiva en andere chronische behandelingen.

Voorts kost verkeerd en overgebruik van antidepressiva in België  jaarlijks 70 miljoen euro. De focus van het beleid zou moeten liggen op een kwalitatiever voorschrijfgedrag, het controleren van verkeerd gebruik van antidepressiva en op het voorzien van alternatieve therapiën voor de behandeling van depressies.

Daarnaast slikken we in België jaarlijks gemiddeld 12,66 antibioticapillen per jaar per Belg. Twee keer zoveel als in Nederland. Met een voorschrijfgedrag zoals in Nederland kan jaarlijks 70 miljoen euro bespaard worden.

Tot slot schat IMS Health dat er jaarlijks maar liefst 42.000 ziekenhuisopnames te wijten aan medicatiefouten. De economische kost van die vermijdbare medicatiefouten bedraagt meer dan 200 miljoen euro.

Het hoeft uiteraard niet gezegd dat het verantwoord medicijngebruik ook voor onze gezondheid een belangrijke positieve impact zal hebben.

Bron: De Standaard, 27/08/2015, http://www.standaard.be/cnt/dmf20150827_01837028

Registreer u en blijf op de hoogte

U wil op de hoogte blijven over onze projecten;

het Formularium (Info), de (e)folia, de trasparantiefiches of onze nieuwe projecten ?

Registreer u hier